Social angst har forfulgt Naya i mange år.

Hesten Chief har gjort hende bedre til at tackle den.

Hvis moster Hanne eller din gode ven, Mathilde, inviterer til fest på lørdag, vil de fleste tænke ‘YES’ med udsigt til hygge og samvær i godt selskab med familie og gode venner.

Sådan har Naya Mitchell det ikke.

Diagnosen "social angst"

“Jeg ville straks blive grebet af uro og en følelse af angst, hvis det skete for mig. Og jeg ville hurtigt begynde at lede efter undskyldninger for at slippe for at deltage,” fortæller 26-årige Naya Mitchell.

Hun har af samme grund fået stillet diagnosen “social angst”. Det er noget, der har fulgt hende, siden hun blev teenager.

Svært at finde løsninger

“Den sociale angst har gjort det meget svært for mig at møde mennesker. For eksempel når jeg skulle begynde på en uddannelse, eller når der var optræk til en fest,” siger Naya.

Hun var i en periode tilknyttet en gruppe for unge i det psykiatriske system i hendes kommune.

Det hjalp en lille smule. Men angsten er hun stadig ikke sluppet af med.

I det hele taget har Naya haft svært ved at finde løsnings-muligheder, der passede på hendes sociale angst. Derfor var hun frisk på at afprøve Draper Sensory Method (DSM), da muligheden bød sig.

“Jeg må indrømme, at jeg var lidt skeptisk over for, om det kunne hjælpe mig at ride på en hest, men jeg tænkte samtidig, at det da ikke kunne skade, så hvorfor ikke prøve,” siger Naya.

social angst

Hun har været igennem 10 sessioner hos Sille Mikkelsen, der tilbyder den amerikanske terapiform, som foregår på hesteryg. Efterfølgende føler Naya, at hun har fået rykket ved nogle grænser for, hvad hun kan i sociale sammenhænge.

Mærkbare forandringer

Det har ikke været en mirakelkur, men Naya har registreret nogle mærkbare forandringer. Især i sin måde at gribe sin sociale angst an på.

“Jeg oplever stadig angsten, men det er blevet lettere for mig at arbejde med mine følelser.

For eksempel arbejder jeg i dag videre med mine følelser af angst. Tidligere ville jeg helst pakke dem langt væk, fordi de var så frustrerende. Jeg føler også, at jeg bedre kan tage tyren ved hornene, når jeg bliver udfordret på min manglende udadvendthed, siger Naya og tilføjer:

Har fået redskaber

“Jeg bryder mig stadig ikke om tanken om at gå til fester. Men nu føler jeg, at jeg har redskaber til at arbejde mig hen imod, at det bliver mindre angstprovokerende for mig. I dag overvejer jeg faktisk, om jeg skal sige ja til en familiefest, hvis jeg bliver inviteret. Det var ikke sket, før jeg mødte Sille og Chief.” 

Sille Kinesiologi
DSM kan hjælpe.

DSM giver din hjerne mulighed for, at udvikle sig igen.